Cultuur

NXT biedt “Cultuur Schoolbreed” aan. Een boeiend cultuurprogramma voor en door leerlingen. Kunst en cultuur hebben een positief effect op onze leerlingen en het schoolklimaat.

Jouw cultureel bewustzijn en taalvaardigheid worden er door vergroot. Je krijgt meer zelfvertrouwen, respect/waardering voor elkaar en leren beter samenwerken. De gekozen thema’s en onderwerpen hebben vaak een sociale insteek.

PROGRAMMA EERSTE LEERJAAR:

“Pesten of word je gepest”:Deze voorstelling speelt middenin het klaslokaal. Door de intimiteit van de voorstelling en de professionaliteit van de acteurs is deze voorstelling een indrukwekkende manier om het kwetsbare onderwerp ‘pesten’ op een persoonlijke en veilige manier bespreekbaar te maken. De voorstelling wordt nabesproken in de mentorles.

Projecten Shakespeare:De voorbereiding van het gekozen thema/verhaal wordt in de lessen Engels voorafgaand aan het project gedaan. Bijzonder aan dit project is dat je samen met leerlingen in drie dagen een complete voorstelling maakt. Je krijgt workshops zang/muziek, dans en theater. Het geheel wordt met een spectaculaire voorstelling voor ouders en belangstellenden afgesloten. Wij hebben in de afgelopen jaren al schitterende klassiekers gekozen en gerealiseerd: Midzomernachtsdroom, Romeo en Julia, King Arthur en Hamlet .

PROGRAMMA TWEEDE LEERJAAR:

Muziektheater “Jongen en YO”(in het Cultuurhuis /gemeentehuis Doorn):In Jongen en Yo! word je meegenomen naar het New York van na de Tweede Wereldoorlog. Andy Ninvalle speelt alle personages, en neemt met zijn enthousiasme met gemak de hele zaal mee op deze muzikale ontdekkingsreis. Je leert in een lesuur alles over het ontstaan van HipHop en de Beatbox en snapt eindelijk waarom alles is zoals het is.

Filmmachine en emoties:Door middel van video speel je zelf de hoofdrol in jullie eigen filmpje. Het spelen van de vier basis-emoties (boos, blij, bang, bedroefd) staan hierin centraal. Je leert vaardigheden over het transformeren en het schakelen van de ene emotie naar de andere.

PROGRAMMA DERDE LEERJAAR

Theaterbezoek: Je bezoekt verschillende voorstelling in theater Calypso in Wijk bij Duurstede an maakt zo kennis met het theater. De voorbereiding en evaluatie van de te bezoeken voorstellingen vinden plaats in de lessen CKV. De voorstellingen vinden ’s avonds plaats op verschillende momenten van het schooljaar en worden begeleid door de docente CKV.

Workshop thema verleidingen: Het thema van deze workshop voor de derde klassen is verleidingen: roken, alcohol, pesten, stelen, loverboy (keuzes maken). Drie acteurs van Masquerade spelen scenes voor de leerlingen n.a.v. dit sociale thema en bespreken dit met hen na.Ook wordt er een thema-avond “ Verleidingen” voor alle ouders voorgespeeld door aantal derdeklassers. De ouders gaan dan ook samen ervaringen uitwisselen en meespelen.

PROGRAMMA VIERDE LEERJAAR

Workshop “examen en dan…”

De workshop is onderdeel van de voorbereiding op het bezoek aan de Studiekeuzebeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Je doet tijdens dit studiekeuze-event inspiratie op voor jouw toekomst. Tijdens de workshop krijg je ook technieken aangereikt om jezelf beter te presenteren tijdens het belangrijke intakegesprek op bijvoorbeeld het ROC of tijdens een sollicitatiegesprek.

Alle projecten worden gerealiseerd mede met het budget van Gemeentesubsidie inzake cultuurcoach en het schoolbudget van het CJP.Wij werken hierin samen met Jeugd Theater School Masquerade, theater Calypso Wijk bij Duurstede, Theaterbureau De Rode Loper en 4Kunsteducatie.