Talentklassen

Iedereen heeft talent! NXT daagt jou uit om jouw talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Wil jij weten hoe sportief, creatief, onderzoekend of ondernemend je bent? Op NXT krijg je in de Talentklassen volop de kans.

In het Voortgezet Onderwijs maken jullie enkele belangrijke keuzes. VMBO-leerlingen kiezen na het tweede leerjaar hun sector en HAVO-leerlingen kiezen na het derde leerjaar hun profiel. Alle leerlingen kiezen na hun eindexamen een richting in het MBO of HBO. Bij het maken van die keuzes is het belangrijk om te weten wat jouw talenten zijn. Om je goed op die keuzes voor te bereiden werken we op NXT Doorn met Talentklassen (en natuurlijk omdat het super leuk is!).

Wat is Talentklas?
Buiten de gewone vakken heb je op NXT één keer per week Talentklas. Tijdens Talentklas ben je bezig met het ontdekken en ontwikkelen van jouw talenten. Voor Talentklas krijg je geen toetsen of cijfers, jouw ontwikkeling, jouw talent en jouw plezier staan centraal. Vier keer per jaar kies je voor een periode van 9 lessen welke Talentklas je gaat volgen en elke periode kan je weer kiezen uit nieuwe Talentklassen. Hieronder zie je een paar van de Talentklassen die we aanbieden.

Buitensport en spel
Bij Buitensport en spel gaan we lekker buiten de gymzaal aan de slag. Hoe goed kan jij voetballen, hockeyen en (ultimate)frisbeeën? Deze sporten staan centraal tijdens periode 1 in het eerste leerjaar. Per sport zullen wij veel tijd besteden aan het ontwikkelen van technische & tactische talenten, welke jij vervolgens kan toepassen tijdens een echt toernooi! Daarbij ontwikkel jij meer talenten, zoals; samenwerken, les- en leidinggeven, hulpverlenen, reflecteren en het stellen van doelen!

Dans
Wil jij je op school lichamelijk en creatief uiten op muziek, en leek het jou altijd al tof om kennis te maken met verschillende dansstijlen of vette moves. Dan is de talentklas dans echt iets voor jou!

Bij talentklas dans leer je te bewegen op verschillende soorten muziek en maak je kennis met meerdere dansstijlen. Je leert door goed te observeren en naar je eigen lichaam te luisteren bepaalde pasjes/moves uit te voeren. Bij talentklas dans ga je ook zelf en in groepjes aan de slag om kleine choreografieën te bedenken en uit te werken.

Bij deze talentklas is het vooral belangrijk dat je ontzettend veel plezier hebt in het bewegen op muziek en dat je je samen met de groep creatief kunt uiten. Na een les dans zit je vaak bomvol positieve energie, die je de rest van de dag niet meer kwijt raakt. Dat op zich is toch al super tof? Ben je enthousiast geworden en wil je graag zien hoe de huidige dansleerlingen te werk zijn gegaan klik dan op de video.

Koken en bakken
Edwin is onze wiskundedocent en nog veel meer. En hij is een echte keukenprins. Op verzoek van onze leerlingen is hij de Talentklas Koken & Bakken gaan geven en dat is een groot succes. Wekelijks worden er de lekkerste dingen gebakken bij ons op school. Een voorbeeldje zie je in de video.

Beauty
Ben jij geïnteresseerd in alles wat met make-up en beauty te maken heeft ? Dan ben je in deze talentklas echt helemaal op je plek. Je krijgt namelijk les van onze gastdocente, Susan Vaessen. Zij is professioneel make-up en hair artist en werkt onder andere voor film, televisie en diverse magazines. Zij neemt haar hele voorraadkast aan beautyspullen mee naar school en geloof ons, dat is VEEL. Zij gaat met jullie aan de slag! Je krijgt bijvoorbeeld uitgelegd waar je allemaal op moet letten als je make up gaat aanbrengen. Of hoe je het beste je haar kan stylen. Jullie gaan dus gezellig met elkaar aan het werk, maar jullie gaan ook jullie eigen beauty producten maken. Lijkt je dit helemaal te gek, dan zien we jou natuurlijk terug in onze talentklas beauty.

Kracht en conditie
Heb jij weleens gehoord van de afkorting CLUSK? Nee, hè? Tijdens deze talentklas zal je gaan kennismaken met de conditionele termen Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Snelheid en Kracht. Zo zullen wij met elkaar een bootcamp organiseren, gaan zwemmen in het bosbad van Leersum en een duurloop houden in de Doornse bossen. Hier leer jij wat doorzettingsvermogen is, hoe jij conditie kan opbouwen en daarbij kan jij je meten met de rest van de klas!

Muziek
In de talentklas muziek leer je alles over melodie en ritme. Ook leer je de beginselen van de piano, gitaar, basgitaar en drums. Naast het muziek maken op fysieke instrumenten gaan we ook aan de slag met het producen van eigen muziek. Door het maken van muziek op de computer leren we beter hoe muziek in elkaar zit en werken we toe naar een grote eindopdracht. De eindopdracht is een nummer waar iedereen van de talentklas zijn bijdrage aan heeft geleverd. We combineren op deze manier het fysieke deel van muziek maken met het digitale deel van muziek producen. Veiligheid

Expressie beeldend
Graffiti portretten spuiten , Speksteen bewerken, fotografie, mode maken, lampen pimpen en kleding bedrukken, Het kan allemaal bij de talentklas expressie beeldend. Bekijk de onderstaande video voor een korte impressie.

Turnen en atletiek
Bij Turnen en Atletiek ga je lekker de sporthal in. Verschillende vaardigheden staan centraal binnen het turnen en de atletiek. Heb jij weleens gehoord van de namen Epke Zonderland en Churandy Martina? Deze sporters zijn super getalenteerd! In dit blok gaan we ringzwaaien, salto’s maken, hoogspringen en kogelstoten. Hier leer jij onder meer jouw bewegende lichaam kennen door te zwaaien, zweven en roteren. Maar ook leer jij vaardigheden als hulpverlenen, feedback geven, demonstreren en zelfreflectie!