Excursie den Haag

Afgelopen dinsdag (de 4e dinsdag van september) zijn wij met alle 4e-klassers naar Den Haag gegaan voor een excursie. ’s Ochtends hebben wij politiek Den Haag ontdekt en in de middag hebben wij stil gestaan bij verschillende kunstwerken verdeeld over twee musea.

Politiek

Na een lange busreis met files kwamen we aan bij ProDemos. Een organisatie die gespecialiseerd is in politiek Den Haag overbrengen aan leerlingen. Daar zijn verschillende opdrachten uitgevoerd over politieke betrokkenheid en hoe eigenlijk een wet tot stand komt.

Zo hebben wij via verschillende opdrachten Den Haag kunnen zien en eindigden we bij de tijdelijke Tweede Kamer bij het Centraal Station van Den Haag.

Het hoogtepunt was toch voor iedereen het binnengaan van de Tweede Kamer. Op het moment van ons bezoek was er helaas geen debat, maar ons voordeel was dat we daardoor op de publieke tribune les konden krijgen hoe de Tweede Kamer eigenlijk werkt.

Kunst

De leerlingen konden kiezen of zij naar het Escherpaleis of het Mauritshuis wilde gaan. In het Mauritshuis stond de opdracht portretschilderen centraal. Eerst kregen we een rondleiding langs verschillende portretten. Zo hebben we het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer mogen zien.

Na de rondleiding gingen de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen (zelf)portret. Daar werd eens te meer bevestigd dat schilderen inderdaad een kunst is, maar ook erg leuk!

De andere groep is naar het EscherPaleis geweest. Hier hebben de leerlingen diepgaand gekeken naar het werk van M.C. Escher. Gestuurd door de rondleider hebben de leerlingen geleerd hoe Escher speelde met perspectief en hiermee een optische illusie tevoorschijn toverde. Daarnaast weten ze nu dat hier Escher zijn prenten drukte. Als laatste werd er afgesloten met interactieve ervaringen en optische illusies waar je zelf deel van uitmaakt.

Dank ook aan alle begeleiders,

Tonko & Fen

Ook interessant

Ook dit jaar waren we met alle derdejaars te vinden op de Studiekeuzebeurs in Utrecht. Het was interessant, leuk en inspirerend! Veel vervolgopleidingen en bedrijven presenteerden zich tijdens de drukbezochte ochtend. En het was voor onze leerlingen een nuttige volgende stap in hun studiekeuzeproces!

Lees verder

Dit jaar doet NXT Doorn voor het eerst mee met Each One Teach One (EOTO). EOTO is een uniek programma, waarin scholieren vanuit verschillende leefwerelden samen aan de slag gaan aan de hand van betekenisvolle thema’s. Wat EOTO uniek maakt is dat scholieren met compleet verschillende afkomst, geloofsovertuiging, uitdagingen, hobby's...

Lees verder

Je leert pas echt als je iets met je kennis doet! Afgelopen dinsdag en donderdag hebben alle tweede klassen gekookt op de locatie in Maarsbergen. Bij het vak Nederlands hebben de leerlingen een recept geschreven, waarna zij deze hebben uitgevoerd in de keuken. Iedere leerling heeft zijn/haar talenten kunnen laten...

Lees verder

Afgelopen dinsdag 14 november was het zover. De scholierenverkiezingen van ProDemos op NXT Doorn. Aan het einde van de dag was het opkomstpercentage rond de 77%. De landelijke uitslag van de scholierenverkiezingen wordt dinsdag 21 november bekend gemaakt. Dan wordt ook de uitslag van NXT Doorn gepubliceerd. Dank voor alle...

Lees verder

Nog meer dan normaal was vrijdag de 13e een datum om naar uit te kijken. In dit geval omdat voor onze meest sportieve leerlingen de kick-off gepland stond van ons eigen NXT Doorn sport+ programma. Dus verzamelde om 14.00 bij sporthal Steinheim een mooie groep van 28 enthousiastelingen. Onder begeleiding...

Lees verder

Van 3 tot 6 oktober hebben onze examenkandidaten al zeilend en surfend de Friese wateren getrotseerd. Zoals ieder jaar waren wij te gast bij zeil- en surfschool Neptunus in Idskenhuizen. Met het watersporten en de avondactiviteiten stond dit kamp in het teken van een collectieve aftrap richting het eindexamen. We...

Lees verder