Excursie den Haag

Afgelopen dinsdag (de 4e dinsdag van september) zijn wij met alle 4e-klassers naar Den Haag gegaan voor een excursie. ’s Ochtends hebben wij politiek Den Haag ontdekt en in de middag hebben wij stil gestaan bij verschillende kunstwerken verdeeld over twee musea.

Politiek

Na een lange busreis met files kwamen we aan bij ProDemos. Een organisatie die gespecialiseerd is in politiek Den Haag overbrengen aan leerlingen. Daar zijn verschillende opdrachten uitgevoerd over politieke betrokkenheid en hoe eigenlijk een wet tot stand komt.

Zo hebben wij via verschillende opdrachten Den Haag kunnen zien en eindigden we bij de tijdelijke Tweede Kamer bij het Centraal Station van Den Haag.

Het hoogtepunt was toch voor iedereen het binnengaan van de Tweede Kamer. Op het moment van ons bezoek was er helaas geen debat, maar ons voordeel was dat we daardoor op de publieke tribune les konden krijgen hoe de Tweede Kamer eigenlijk werkt.

Kunst

De leerlingen konden kiezen of zij naar het Escherpaleis of het Mauritshuis wilde gaan. In het Mauritshuis stond de opdracht portretschilderen centraal. Eerst kregen we een rondleiding langs verschillende portretten. Zo hebben we het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer mogen zien.

Na de rondleiding gingen de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen (zelf)portret. Daar werd eens te meer bevestigd dat schilderen inderdaad een kunst is, maar ook erg leuk!

De andere groep is naar het EscherPaleis geweest. Hier hebben de leerlingen diepgaand gekeken naar het werk van M.C. Escher. Gestuurd door de rondleider hebben de leerlingen geleerd hoe Escher speelde met perspectief en hiermee een optische illusie tevoorschijn toverde. Daarnaast weten ze nu dat hier Escher zijn prenten drukte. Als laatste werd er afgesloten met interactieve ervaringen en optische illusies waar je zelf deel van uitmaakt.

Dank ook aan alle begeleiders,

Tonko & Fen

Ook interessant

Op 4 oktober zijn wij afgereisd naar het altijd zonnige Idskenhuizen in Friesland om het examenjaar af te trappen met onze vierde klas leerlingen. We hebben een week lang gezeild, gesurft en genoten. Naast het plezier op het water, houden we ook mooie herinneringen over aan de casino + veilingavond,...

Lees verder

Op 16 november hebben meer dan 100 leerlingen uit groep 8 van basisscholen uit de omgeving kennis gemaakt met de Talentklassen op NXT Doorn. Ieder kind heeft een talent en door middel van deze Talentklassen stimuleren wij de leerlingen om hun eigen talenten te ontdekken! De leerlingen konden in de...

Lees verder

Jaarlijks, tijdens de start van het schooljaar, trekken onze brugklassen eropuit voor de introductiedagen. Inmiddels is de StayOkay in Soest een vertrouwde plek waar wij al vele edities hebben mogen vertoeven. Zo ook zijn we hier dit schooljaar, 2022-2023, neergestreken met alle brugklasleerlingen (87 totaal). In het kader van kennismaking,...

Lees verder

Voorheen leverden leerlingen de boekenpakketten aan het eind van het jaar weer in bij medewerkers van Van Dijk. Sinds dit schooljaar zijn we echter overgestapt naar printversies van de leermiddelen. Dat betekent dat de boeken niet meer ingeleverd hoeven te worden en dat leerlingen die mogen houden. Enige uitzondering daarop...

Lees verder

Op zondag 26 Juni opende NXT- Doorn de deuren voor “Gluren op de Heuvelrug “ . In het schoolgebouw was een tentoonstelling te zien van kunstwerken en fotografie van leerlingen die zijn gemaakt in de lessen Talentklas Expressie, Beeldende Vorming en CKV. De bezoekers konden onder het genot van een...

Lees verder

Op 6 Juli kwamen de toppers uit groep 7 langs bij NXT Doorn en konden ze verschillende Talentworkshops volgen! Een geweldige middag met sport, creativiteit, ondernemen en koken & bakken volgde! Leuk dat jullie er waren.

Lees verder