Excursie den Haag

Afgelopen dinsdag (de 4e dinsdag van september) zijn wij met alle 4e-klassers naar Den Haag gegaan voor een excursie. ’s Ochtends hebben wij politiek Den Haag ontdekt en in de middag hebben wij stil gestaan bij verschillende kunstwerken verdeeld over twee musea.

Politiek

Na een lange busreis met files kwamen we aan bij ProDemos. Een organisatie die gespecialiseerd is in politiek Den Haag overbrengen aan leerlingen. Daar zijn verschillende opdrachten uitgevoerd over politieke betrokkenheid en hoe eigenlijk een wet tot stand komt.

Zo hebben wij via verschillende opdrachten Den Haag kunnen zien en eindigden we bij de tijdelijke Tweede Kamer bij het Centraal Station van Den Haag.

Het hoogtepunt was toch voor iedereen het binnengaan van de Tweede Kamer. Op het moment van ons bezoek was er helaas geen debat, maar ons voordeel was dat we daardoor op de publieke tribune les konden krijgen hoe de Tweede Kamer eigenlijk werkt.

Kunst

De leerlingen konden kiezen of zij naar het Escherpaleis of het Mauritshuis wilde gaan. In het Mauritshuis stond de opdracht portretschilderen centraal. Eerst kregen we een rondleiding langs verschillende portretten. Zo hebben we het wereldberoemde ‘Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer mogen zien.

Na de rondleiding gingen de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen (zelf)portret. Daar werd eens te meer bevestigd dat schilderen inderdaad een kunst is, maar ook erg leuk!

De andere groep is naar het EscherPaleis geweest. Hier hebben de leerlingen diepgaand gekeken naar het werk van M.C. Escher. Gestuurd door de rondleider hebben de leerlingen geleerd hoe Escher speelde met perspectief en hiermee een optische illusie tevoorschijn toverde. Daarnaast weten ze nu dat hier Escher zijn prenten drukte. Als laatste werd er afgesloten met interactieve ervaringen en optische illusies waar je zelf deel van uitmaakt.

Dank ook aan alle begeleiders,

Tonko & Fen

Ook interessant

Op donderdag 7 maart hebben onze vierde klas leerlingen hun profielwerkstuk gedeeld op de PWS-markt. We kijken terug op een druk bezochte avond waar onze leerlingen hebben laten zien waar hun talenten liggen. Een aantal werken verdient hierbij extra aandacht omdat zij dit praktijkdeel fantastisch hebben uitgevoerd. U leest in...

Lees verder

Op donderdag 7 maart is het docententeam gestart met een driejarig traject rondom curriculumontwikkeling. Zo werken wij toe naar een toekomstbestendig onderwijsprogramma. We zijn verheugd met de expertise en kennis die vernieuwenderwijs met zich meebrengt en kijken uit naar de nauwe samenwerking die we komende jaren voor de boeg hebben.

Lees verder

Vandaag hebben we eerst het British Museum bezocht, waar de leerlingen door middel van een speurtocht veel hebben geleerd over het oude Egypte en het mummificeren. Daarna hebben we kennis gemaakt met de gruwelijke geschiedenis van Engeland in “ The London Dungeon.”Ten slotte genoten van het prachtige uitzicht in the...

Lees verder

De leerlingen van NXT Doorn aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de leerlingen Canterbury hebben verkend hebben zij hun gastgezinnen ontmoet en daar lekker gegeten. De volgende dag hebben we het British museum bezocht en per groep een quiz gemaakt over de Egyptische afdeling. De winnaars hebben een mooie prijs...

Lees verder

Daar waar in het verleden al vaker een fanatiek badmintontoernooi is georganiseerd, werd de draad na vele jaren weer opgepakt. Door onze oudere generatie te verbinden aan de jonge generatie, middels gezellige beweegactiviteiten. Dit met als doel om ‘jong en oud’ nader tot elkaar te brengen en samen beweegplezier te...

Lees verder

Het team van NXT Doorn is bezig met een professionaliserings- en cultuurveranderingsprogramma De Transformatieve School. Binnen dit programma gaan we in op de effecten van de super-diverse buitenschoolse leefwereld op de schoolcultuur. De focus ligt in het bijzonder op hoe jongeren laveren tussen de sociale codes van de thuiscultuur, de...

Lees verder